Урок 3

Go down

Урок 3 Empty Урок 3

Писане  felisha_nortman on Пет Окт 03, 2008 11:57 pm

Фелиша поздрави учтиво насъбралите се ученици и обясни, че не е имала възможност да преподаде урока по - рано, затова домашните ще трябва да бъдат предадени до 12-ти. След това заговори:
- Това ще е един от най - дългите ни уроци, но не се стряскайте. Отворете 1000 магически билки и плесени на страница 58. Чу се шумолене на хартия. Учениците започнаха да четата този текст:

"МАНДРАГОРА

Мандрагората е споменавана с различни наименования. В един древен ръкопис е представена като Дървото на Познанието, от което Адам и Ева откъснали забранения плод. Мандрагората се среща и под името "ябълка на любовта" в Стария Завет. Някои я наричат Ръката на славата, но истинското й име произлиза от гръцкото "mandra", обор, и "agauros", вреден. Растението е високо
трийсетина сантиметра и притежава силна миризма. Мандрагората има овални,меки, тъмно зелени и образуващите розетка листа. Цветовете му наподобяват малки топчета, образувани от пет венчелистчета, могат да бъдат бледо зеленикави, сини или пурпурни, в зависимост от вида. Всяко се държи на късо краче. Разцъфват през пролетта. От тях поникват месести плодчета, оранжеви или жълтеникави на цвят, които са 3 или 4 сантиметра в диаметър. Коренът прилича на сбърчкано, кафеникаво-светлозелено бебе. Отвътре е бяло.

Съществуват 5 - 6 вида мандрагори: в Средиземноморието, в близка Азия, средна Азия - Mandragora turcomanica и в
Хималаите- Mandragora caulescens. Тя е тревиста, от сем. Картофови, съсед на беладоната. Латинското й име е Mandragora officinarum – Бяла мандрагора, Mandragora autumnalis - Черна Мандрагора.
Растението е много силно целебно средство, както може и да бъде доста опасно. Силно токсичните и вещества предизвикват мидриаза /разширяване на зениците/ и халюцинации, последвани от наркоза /упояване/. Това се дължи на атропина и скополамина /първият серум на истината/. На теория тези вещества могат да бъдат смъртоносни. Има една древна история за княз, който харесвал млади момичета и ги примамвал като им давал да пият мандрагора, от което съзнанието се замъглявало и се подсилвала чувствеността, но малко по малко момичетата заболявали и след време умирали, понеже отровата на растението се напластявала в тялото им. Ако бъде изкоренено, растението, или по-точно бебето надава много силен писък. Вика на семеначетата може само да ви зашемети, докато този на възрастните (1м – 1.20м корен) убива. Но една мандрагора узрява от бебе до възрастен екземпляр едва за няколко месеца. Сокът от порасналата мандрагора може да съживи вкаменени хора, да помогне на прокълнати или преобразени да възвърнат предишния си вид, тя е сравнително добро болкоуспокоително и сънотворно средство. Помага при меланхолия, гърчове.Използва се и за любовни отвари. Често в отвари се използва и изсушената подземна част, която понякога се използва и като амулет. Употребата на мандрагората е била разпространена и сред древните - маи, ацтеки, инки. От мандрагора се приготвят различни контрацептиви. В древността жреци са приготвяли елексири,които са предизвиквали аборт, често завършващ със мъчителна смърт. Археолозите разчитат името й дори върху намерените шумерски дъски за писане. Освен това в гробовете на египетските фараони са открити корените от мандрагора, които много приличат на човешко тяло. Според англо-саксонските вярвания, с корен от мандрагора с дължина около 45см, киснат в топла вода 3 дни, при пиене на водата в продължение на 3 дни може да се "лекува" обсебване. Йосиф Флавий твърди, че с мандрагора са лекувани болни от бяс. За съжаление в България мандрагората не се среща (като изключим разказите, че вероятно в Рила виреела на тайни места). За сметка на това, на Запад може да се намери американската мандрагора (която е силно токсична).
Всички тези свойства на мандрагорите привличали хората, но те все пак се бояли от фаталния писък, издаван от бебето при изкореняване. Най – често срещания съвет за безопасно изкореняване през средновековието бил:
Завързвате единия край на въже за мандрагората, а другия – за шията на куче. Отдалечавате се на безопасно разстояние, запушвате си ушите и примамвате кучето с храна. То хуква към вас, като по този начин изкоренява растението, но умира от пронизителния му
крясък.Информация, с която разполагат мъгълите:
Мандрагора - Споменава се още в "Библията", книга "Битие", Шекспиря споменава 4 пъти в "Отело", "Антоний и Клеопатра", "Ромео и Жулиета", "Крал Хенри VI". Най-ценен бил дебелият кафяв корен на растението, който достигал дължина метър, метър и двадесет. Бил много труден за намиране и според традицията трябвало да бъде изкоренен от човека, който иска да го използва. Често бил разклонен и за всеки с малко въображение приличал на човек. Описателните книги за растения и билки изобразявали мандрагората с човешки особености - като мъж с дълга брада или жена с буйна коса. Приликата с човек лесно се подсилва чрез издялване на корена с нож. Това сходство обяснява вярването, че мандрагората надава вик, когато бива изкоренена - като човек, ненадейно вдигнат от топло легло. Мандрагората се събирала изключително често и се използвала за най-разнообразни цели.В древни времена я смятали за болкоуспокоително и сънотворно .В малки дози тя е лекарство против депресия, самоубийствени желания, хронични болки , меланхолия, гърчове и ревматизъм, но в по-големи дози предизвиква умопомрачение и загуба на съзнание. Именно на последното свойство се е основавала употребата и от римляните като анестетик по време на хирургически операции.Те давали на пациента да сдъвче парче от корена.
Древните и техните потомци в средновековна Европа също ценели мандрагората заради предполагаемите й магически свойства. Тя била популярна съставка на любовните отвари и се твърдяло, че Цирцея, най-известната вещица от гръцката митология, приготвяла с нея своите най-силни елексири. Вярвало се, че ако корена се постави до възглавницата на някой човек, от безразличен ще го превърне в страстен и нежен любовник. Трябвало да се кисне във вино всеки петък и след това да се увие в червен копринен плат. Твърди се, че ако се отнасяш внимателно към корена, парите оставени близо до него, през нощта се удвояват. Според англо-саксонския фолклор мандрагората можела да спасява обладани от демони и мнозина вярвали, че изсушеният корен , носен като амулет, прогонва злото. От друга страна, във фолклора на някои народи демоните всъщност живеели в корените й и притежаването на издялан корен понякога водело до обвинение в магьосничество. Въпреки, че църквата забранила употребата й през Средновековието, тя била широко разпространена по тези времена.Според средновековни легенди, мандрагора се намира край бесилките, защото пониква от семето на обесените.
Мандрагората се използвала и за пророкуване. Гадатели твърдели, че подобните на кукли корени кимали с глава в отговор на въпросите за бъдещето. Германските селяни полагали големи грижи за своите дялани мандрагори, поставяли им житни зърна за очи, обличали ги и ги слагали да спят в специални легълца - само и само да са готови да отговорят на всеки възникнал важен въпрос. Използването на мандрагора не се препоръчва, защото са възможни тежки последствия, довеждащи понякога и до смърт. Непоправими вреди, които може да предизвика мандрагората, са изгубване на паметта и когнитивни нарушения. Съвременните употреби на мандрагората са свързани предимно с Вуду вярванията; в различни рецепти за отвари, масла, благовония; за направата на талисмани. Тъй като това мистично растение е така трудно откриваемо цената му е прекалено скъпа. Коренът се продава и пресован, под формата на тинктура, използвана в приготвянето на медовина, а плодовете могат да се консумират сушени."

- Информацията е доста, но наистина е интересна. За домашно имате да напишете извадки от урока, формулирани с ваши думи. САМО ТОВА, КОЕТО НАИСТИНА ВИ Е БИЛО ИНТЕРЕСНО!!! По желание можете да съставите и план на урока, за което, разбира се ще давам по 15 допълнителни точки, ако го харесам...
До биенето на звънеца имаше още десетина минути и Фелиша остави учениците да си приказват.
felisha_nortman
felisha_nortman

Брой мнения : 23
Join date : 21.08.2008

Върнете се в началото Go down

Урок 3 Empty Re: Урок 3

Писане  андромеда on Съб Окт 04, 2008 1:50 am

Андромеда закъсня за часа.Не много с една-две минутки.Когато влезе и видя професорката се засрами от себе си.
-Извинявайте,че закъснях професоре,но взех завой по друг коридор.
Това си бе цялата истина.Доста време й бе отнело да разбере,че е сбъркала пътя и да намери кабинета.Въпреки че бе тръгнала по-рано отколкото трябваше пак бе закъсняла.
-Няма нищо,но гледай повече да не заксъняваш.
-Добре професоре.
Анди отиде и седна на мястото си.Хубавото бе че професорката не бе преподала урока-всъщност те трябваше да четат от учебника.Анди с удоволствие го отвори,но вече бе чела този урок.Всъщност тя бе прочела целия учебник с голямо удоволствие.Въпреки това го препрочете наново.През свободното време тя започна да пише домашното си.Не можа да го довърши,но щеше да го направи довечера.След като звънеца би всички тръгнаха към другия си час.

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите